1

Aktuális állásajánlatok

további állásajánlatok
Mérnök képzés

Partnerek - A duális gépészmérnöki BSc képzés gyakorlati hátterei

2014. október 29.

A duális gépészmérnöki BSc képzés gyakorlati hátterei

A duális gépészmérnöki BSc képzés gyakorlati hátterét öt meghatározó szombathelyi és egy szentgotthárdi, alapvetően járműalkatrészeket gyártó vállalat adja, nevezetesen:

 • a BPW-Hungária Kft.;

 • a Delphi Hungary Kft.;

 • az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.;

 • az iQor Global Services Hungary Kft.;

 • az LuK Savaria Kft.,

 • az Opel Szentgotthárd Kft.

 

BPW-Hungária Kft.

Európában minden 4. pótkocsiba a BPW szombathelyi gyárában készült futómű kerül beépítésre.

A BPW-Hungária Kft. a németországi BPW Bergische Achsen KG szombathelyi leányvállalata. A vállalat a BPW csoport második legnagyobb gyártóbázisa, gépjármű-utánfutó futóművek és futómű-rendszerek – aggregátok és azok komponenseinek – gyártásával foglalkozik. Az agrárgépipari termékek tervezése és fejlesztése is a szombathelyi szakemberek munkáját dicséri. A vállalat a régió munkaerőpiacának meghatározó szereplője, dolgozóinak létszáma 2014-ben 1350 fő.

A vállalat 1991-es alapítása óta töretlenül fejlődik. Az elmúlt években végrehajtott beruházásoknak köszönhetően a BPW-Hungária Kft-nél egy speciális futómű-gyártó bázis alakult ki. Korszerű hegesztési technológiák egész sora honosodott meg (leolvasztó tompahegesztés, por alatti, védőgázos és csaphegesztés). A forgácsolt alkatrészek gyártása többnyire CNC vezérelt megmunkáló-berendezéseken és NC-vezérlésű célgépeken történik. A termékminőség egyenletességét a nagy számban alkalmazott hegesztőrobotok biztosítják. A gyárban készült termékek alapozó festését a ma ismert egyik legkorszerűbb KTL alapozó eljárással végzik. A már felsorolt gyártási eljárások mellett CNC láng-, plazma- és lézervágó berendezések, valamint CNC élhajlító berendezések egészítik ki és teszik teljessé a gyár technológiai lehetőségeinek körét.

A munkaerő-utánpótlás biztosítása érdekében a BPW-Hungária Kft. saját műszaki képzőközpontot működtet, ahol a tanulók a hegesztő, gépi forgácsoló és mechatronikai technikus szakmához kapcsolódó ismereteket sajátíthatják el. Emellett a vállalat jelentős számban fogad tanulókat és hallgatókat kötelező szakmai gyakorlatra, további hallgatókat gyakornoki és duális képzési programok keretében, valamint kiemelten támogatja a szombathelyi duális gépészmérnökképzés indítását.

Mi vár a BPW-Hungária Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 • folyamatosan fejlődő vállalat;

 • elismert, megbízható munkahely;

 • világszínvonalú technológia és termékek;

 • terméktervezés és -fejlesztés helyben;

 • saját modern műszaki képzőközpont;

 • kulturált munkakörnyezet;

 • folyamatos fejlődési lehetőség.

 

Delphi Hungary Kft.

A Delphi Automotive elektronikai alkatrészek és technológiák piacvezető gyártójaként ismert világszerte az autóiparban, a haszongépjárművek piacán és egyéb piaci szegmensekben.

A cégcsoport, mely jelentős technikai központjaival, termelőüzemeivel és ügyfél-kapcsolattartó központjaival 32 országban van jelen világszerte, olyan, a mindennapi életben hasznosítható újításokat fejleszt, amelyek intelligensebbé és biztonságosabbá teszik az autóipari termékeket, miközben növelik azok teljesítményét és hatékonyságát.

A cég immár 20 éve működik sikeresen Magyarországon, ahol jelenleg négy gyárat működtet- mintegy 4.000 munkavállalóval - akik autóipari termékeket állítanak elő vezető, elsősorban európai autóipari cégek számára.

A szombathelyi gyár 1991. óta működik. Két divízióban összesen közel 1.600 dolgozót foglalkoztat. Az Elektronika és Biztonságtechnikai Divízióban (E&S) fedélzeti elektronikák, kapcsolók, motorvezérlő elektronikák gyártása folyik. Az Elektromos és Elektronikai Architektúrák (E/EA) Divízió portfóliója kiterjed egyebek között szerelvényekre, műanyag öntvényekre, biztosíték- és relé-táblákra, valamint központi elektronikák házba szerelésére.

Mi vár a Delphi Hungary Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 • csúcstechnológiát képviselő autóelektronikai gyártás;

 • széles termékspektrum: motorvezérlő, fedélzeti elektronika, aktív biztonsági rendszerek, biztosíték táblák, kapcsolók, akkumulátor vezérlőegységek, konnektorok;

 • különféle technológiai eljárások: áramköri lapra- és furatra szerelés, kézi és automata készre szerelés, számos kötési technológia (szegecselés, csavarozás, lézerhegesztés, TOX-kötés), többféle forrasztási technológia, műanyag fröccsöntés technológia, PLC vezérlés;

 • piacvezető cégek automatizált berendezései a gyártásban, köztük: Siemens (ASM) nagysebességű beültető robot, kamerás felismerő és kiértékelő rendszerek, ABB 6- és Epson 4-tengelyes robotokkal, automatizált, nagy sebességű összeszerelő gépek;

 • kiemelkedően fejlett analitikai laboratórium: elektron-mikroszkóp, szakítószilárdság- és törésvizsgálat, olvadáspont, nedvességtartalom, szárazanyag-tartalom vizsgálat, vezetőképesség, anyag-tisztaságvizsgáló, komplex mérőeszközök és rendszerek: GOM-Atos 4D optikai mérőgép, Zeiss multiszenzoros 3D optikai mérőgép, Garant optikai 2D mérőgép, Nordson Dage röntgen.

 

EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.

Szombathely egyik legnagyobb munkáltatója, a jelenleg 1.750 főt foglalkoztató, az autóipar és a megújuló energia ipar számára elektronikai alkatrészeket gyártó EPCOS. Legyen szó az ország első általános iskolai 3D technológiával felszerelt csúcslaborjáról, a megye legnagyobb, legjobban felszerelt tanműhelyéről, vagy a Szombathelyen 2015-ben induló gépészmérnökképzésről, az EPCOS az oktatás minden szintjén hightech gyakorlati környezetet biztosít.

Az EPCOS kutatás-fejlesztési csapata a legmodernebb mérőkészülékekkel, kiválóan felszerelt fejlesztőlaborokkal, valamint nagy tapasztalattal rendelkező mérnök kollégákkal dolgozik, akik mentorként támogatást nyújtanak a fiatal kollégáknak. A termékfejlesztés során élvonalbeli szimulációs (többek között mechanikai és hőtechnikai) szoftverekkel dolgoznak, amelyek megismerésére (pl. nyári gyakorlat, projektfeladat) és használatára a leendő gépészmérnök hallgatóknak is lehetőségük lesz, betekintést nyerve a fejlesztői munkába. Lehetőséget biztosítanak azon leendő kollégák számára is, akik inkább a gyártástechnológia, illetve a gyártóberendezések világa érdekel. Csarnokaikban a legmodernebb gépészeti módszereket használják, kezdve a nagysebességű precíziós tekercselési technikáktól, a különféle kötéstechnológiákon (úgymint különféle mikrohegesztések, illetve ragasztott kötések) és tokozási technológiákon (pl. fröccsöntés) keresztül a nagypontosságú méréstechnikáig.

Amellett, hogy az EPCOS-hoz jelentkező leendő szombathelyi gépészmérnökök Magyarország egyik legsikeresebb elektronikai vállalatának szakembereitől sajátíthatják el a szakmai fortélyokat, nyugat-európai színvonalú elméleti oktatást kapnak, és az állami ösztöndíjukat versenyképes vállalati juttatások egészítik ki a képzés teljes ideje alatt.

Az EPCOS 2013-ban indította el azt a 10,5 milliárd Ft-os beruházást, amelynek eredményeként autóipari gyártó- és fejlesztőközpontot hoz létre Szombathelyen. A kutatás-fejlesztés a vállalaton belül az egyik kiemelt terület, amelyen már jelenleg is mintegy 100 munkatárs dolgozik, és a K+F részleg folyamatosan bővül. A szombathelyi EPCOS az elmúlt időszakban évente 1 milliárd Ft-tal növelte kutatás-fejlesztési kiadásait. Részben ennek az elkötelezettségnek és az EPCOS mérnökök munkájának köszönhető, hogy a vállalat idén a Magyar Innovációs Nagydíj mellett elnyerte a Környezetvédelmi és a Szervezeti Innovációs Díjat is.

Mi vár az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 • biztos munkahely a diplomaszerzés után a Szombathelyen hosszútávra tervező 20 éves EPCOS-nál

 • versenyképes vállalati juttatások már az egyetemi évek alatt;

 • hight tech gyakorlati környezet;

 • a megye legnagyobb és legjobban felszerelt tanműhelye;

 • felkészült oktatók és támogató senior mérnök kollégák;

 • betekintés az EPCOS kutatás-fejlesztési csapat munkájába, a termékfejlesztésbe, a gyártástechnológiába, a gyártóberendezések világába;

 • a legmodernebb mérőkészülékek, kiválóan felszerelt fejlesztőlaborok, élvonalbeli szimulációs szoftverek megismerése;

 • a legmodernebb gépészeti módszerek megismerése, kezdve a nagysebességű precíziós tekercselési technikáktól, a különféle kötéstechnológiákon (úgymint különféle mikrohegesztések, illetve ragasztott kötések) és tokozási technológiákon (pl. fröccsöntés) keresztül a nagypontosságú méréstechnikáig.

 

iQor Global Services Hungary Kft.

Az iQor tulajdonában lévő vállalat a Jabil értékesítést követő szolgáltatásokkal (Aftermarket Services) foglalkozó gyáregységeként 2003. decemberében kezdte meg a működését Szombathelyen, majd 2005-ben zöldmezős beruházás keretében felépítette a régió egyik legfejlettebb infrastruktúrájával rendelkező szervizközpontját. A központ 2012-ben nyitotta meg pécsi telephelyét, 2013-ban pedig újabb beruházás keretében bővítette szombathelyi üzemcsarnokát. A szombathelyi és a pécsi gyáregység 2014-ben a Jabil Aftermarket Services részlegének felvásárlásával került az iQor tulajdonába.

Az iQor a kiszervezett üzleti megoldások és a terméktámogatási szolgáltatások terén globális, 17 országban működő és 32.000 munkavállalót foglalkoztató szolgáltató vállalat. A technológiai eszközök: okostelefonok, tabletek, laptopok, DVR-ek, HDTV-ék, játékkonzolok, internetes eszközök és intelligens mérőberendezések elterjedése szerte a világban növekvő keresletet teremt az ügyfélszolgálat, a technikai támogatás, a javítási szolgáltatások és a hálózati karbantartás iránt.

Az iQor Global Services Hungary Kft., a helyi szervezet több mint 10 éves tapasztalatára, eredményeire és képességeire építve a \"high-tech\" elektronika területén az értékesítés utáni piacon nyújt professzionális terméktámogatási szolgáltatásokat partnereinek. A vállalat a termékekhez kapcsolt garanciális és garanciaidőn túli szolgáltatások széles körét végezve szolgálja ki a mobil és telekommunikációs, az informatikai és hálózati szektorok ipari és fogyasztói szereplőit.

Az iQor felelős munkáltatóként nagyon fontosnak tarja a munkavállalói bevonáson alapuló vállalati kultúrát, a helyi közösségek támogatását és a környezettudatos működést Az amerikai tulajdonban lévő, globálisan működő nagyvállalat magyarországi központja Szombathelyen van, ahol a város egyik meghatározó munkáltatójaként jelenleg mintegy 1.000 főt foglalkoztat.

Mi vár az iQor Global Services Hungary Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 •  
  • világszínvonalú elektronikai javítástechnológia;

  • integrált műszaki fejlesztési tevékenységek;

  • folyamatos szakmai továbbképzések;

  • karrier lehetőség;

  • kiemelkedő szociális és munkakörnyezet;

  • fiatal, dinamikus kollektíva.

 

LuK Savaria Kft.

Mindig mozgásban. Közel a vevőkhöz.

A világunk mozgásban van. Egy repülő eltűnik a felhők között. Egy gyorsvonat szinte hangtalanul suhan el. Egy sorompó felemelkedik és az autók motorjai beindulnak. Termékeink mindenütt ott vannak.

A Schaeffler csoport precíziós termékeket fejleszt és gyárt mindenhez, ami mozog – gépekben, berendezésekben, járművekben vagy a levegőben és az űrben. Több mint 60 szektor számára világszerte. A Schaeffler csoport az egész világon több mint 80.000 munkavállalóval, 168 telephelyen 49 országban van jelen – olyan vezető vállalat, amely folyamatosan növekszik, és termékeit megállás nélkül fejleszti. Három márkájával – INA, LuK és FAG – a kiemelkedő ügyfélközpontúságot, az innovációt és a maximális minőséget tűzte ki célul maga elé.

Az LuK csoport története 1965-ben a németországi Bühlben kezdődött. Az LuK vállalatok palettája rendkívül széles, legjelentősebb tevékenysége a gépjárműipari beszállítás, melynek keretén belül kuplungokat állít elő személy, illetve haszongépjárművekhez és traktorokhoz. Termékei között megtalálhatóak a kéttömegű lendkerekek, innovatív fokozatmentes sebességváltó vagy automata sebességváltó rendszer alkatrészek. Az egyenletesen magas gyártási minőségnek és a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően jelen pillanatban a világon minden negyedik új autó az LuK csoport által, míg minden tizenegyedik új autó az LuK Savaria által gyártott kuplunggal kerül felszerelésre.

Az LuK konszern szombathelyi telephelye

Az LuK GmbH 1996. májusában alapította az LuK Savaria Kft-t. Az üzemben az 1997. januári alapkőletételt követően 1997. novemberében indult meg a termelés. Munkavállalóinak jelenlegi létszáma több mint 2400 fő, amely a további technológiák és gyártósorok telepítésének következtében 2016-ig több mint 3000 főre emelkedik. Az LuK Savaria éves forgalma 2013-ban több mint 544 millió euró volt. Az LuK magyarországi termékei: duplakuplung, lengésfojtó inga, csillapított ékszíjtárcsa, kuplungkinyomó rendszer, kuplungtárcsa, SAC tengelykapcsoló, kéttömegű lendítőkerék.

Mi vár az LuK Savaria Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 • … kihívások;

 • fiatalos csapat;

 • biztos jövő;

 • folyamatosan fejlődő vállalat;

 • karrier lehetőség;

 • széleskörű termelési folyamatok (pl. forgácsolás, hőkezelés, stancolás, összeszerelés);

 • termékfejlesztési központ (kuplungszerkezet, kuplungtárcsa, kinyomócsapágy és kéttömegű lendkerék);

 • prototípus gyártás, tesztrészleg;

 • világszintű folyamatfejlesztési felelősség.

 

Opel Szentgotthárd Kft.

A General Motors multinacionális autóipari cég szentgotthárdi gyára az Opel új motorgenerációjának gyártóközpontja. Az 1992. óta üzemelő Family1 motorgyárunk közepes méretű, benzin- és gázüzemű, valamint E85-ös és E100-as etanollal üzemelő motorokat gyárt, melyek többsége a tengerentúlon, Brazíliától Ausztrálián át az Amerikai Egyesült Állomokig kerül értékesítésre. A 700 millió eurós beruházással létesült Flex motorgyárunk 2013-ban kezdte meg működését, a világ egyik legrugalmasabb és legújabb technológiával felszerelt motorgyáraként. Az itt előállított, kis- és közepes méretű, benzines és dízelmotorok az Opel legújabb motorgenerációját képviselik. A „magyar szív”, azaz a kiváló minőségű magyar motor, a Corsától az Insigniáig minden Opel modellben „dobog”, és más General Motors autómárkákban is megjelenik.

Az Opel Szentgotthárd Kft. az ország meghatározó gazdasági szereplője, egyben a régió egyik legnagyobb foglalkoztatója, amely a korszerű robottechnológia mellett nagy hangsúlyt fektet a szakértő és precíz munkaerőre, melyhez a munkatársak magas fokú kreativitása, rugalmassága társul. Éppen ezért az Opel elkötelezett a gyakorlatorientált mérnökképzés iránt. Az Opel szentgotthárdi gyárában a mérnökhallgatóknak lehetősége nyílik nemzetközileg elismert szakembereinktől, korszerű technológián keresztül tanulni. Az elméleti gépészmérnökképzés során megszerzett ismereteiket átültethetik a gyakorlatba, tovább bővíthetik a gyártáshoz szorosan kötődő tudásukat. A kihívások a mindennapok részét képezik: mindig a gyors és tartós megoldásokra törekszünk, hiszen célunk a hibák előfordulásának minimalizálása és a termékminőség folyamatos fejlesztése. A jövő mérnökei belekóstolhatnak az új termékek, termékváltozatok sikeres bevezetését célzó, körültekintő munkát igénylő, komplex feladatokba is. Nálunk testközelből tanulható meg az autóipar minőségirányítási rendszerének gyakorlati működése. Mindez egy fiatalos, lendületes csapatban.

Mi vár az Opel Szentgotthárd Kft-nél a duális gépészmérnök-képzésben résztvevőkre?

 • gyakorlat a világ legnagyobb multinacionális autóipari vállalatának magyarországi gyárában;

 • világszínvonalú technológia;

 • képzett szakemberek;

 • nemzetközi tapasztalatszerzés lehetősége;

 • összetartó és elkötelezett csapat.

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

Autoliv Kft. AMES Hungária Lft. IMS Connector Systems Kft.MAM-Hungária Kft.ROTO Elzett Certa Kft.SCHOTT Hungary Kft.Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.Uniriv Kft.BPW-Hungária Kft.Aptiv Services Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. Schaeffler Savaria Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara