1

Aktuális állásajánlatok

további állásajánlatok
Mérnök képzés

Tájékoztató - Duális gépészmérnöki BSc képzés Szombathelyen

2014. október 29.

A duális képzés jellegzetességei

A duális jellegű képzési forma bevezetésének elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. A képzés egy hagyományos, esetünkben gépészmérnök BSc képzésre épülve, annak szakmai gyakorlati hátterét újragondolva valósul meg. Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók a hagyományos gépészmérnök BSc képzés ismereteinek Karunkon történő elsajátítása mellett, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzenek szakmájukban, gyakorlati és elméleti tudásukat is bővítik a partner vállalatainknál tematikusan szervezett szakmai gyakorlatuk során. A képzést a hagyományos BSc képzéseknél lényegesen hosszabb, összesen 24 hét/tanév vállalati gyakorlat, valamint a partnervállalatok és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. Az így kialakított képzési rendszerben olyan versenyképes, biztos szakmai alapokkal rendelkező és a jelenlévő legújabb technológiákat készség szinten ismerő munkavállaló kerül ki az egyetemről, aki azonnal – több hónapos vagy akár többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is –, képes hatékonyan a munka világába lépni.

Miért jó duális hallgatónak lenni?

  • a duális hallgató már egyetemi évei alatt vállalati gyakorlatot szerez;

  • a duális hallgató legjobb gyakorlati szakemberektől tanul és a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismeri meg;

  • a duális hallgató azért, hogy gyakorlati szakmai ismereteit e keretek között elmélyíti havi juttatást kap a vele szerződő cégtől;

  • a duális hallgatót ha a folyamatos mérések során jól teljesít biztos állásajánlat várja végzéskor.

Miért kihívás duális hallgatónak lenni?

  • a duális hallgatótól a vele szerződő partnervállalat elvárja a motiváltságot, fegyelmezettséget, tanulni és teljesíteni akarást, a mintatanterv szerinti haladást, vagyis azt, hogy minden tantárgyat akkor teljesítsen és sikeresen, amikor az a tantervben szerepel.

  • a duális hallgató időbeosztása szorosabb, nincsenek hosszú „vakációk”, a hosszabb vállalati gyakorlat miatt szabadsága egy évben mindössze 4 hét.

 

A gépészmérnöki BSc képzés tartalma

A gépészmérnöki BSc képzés hagyományos, valamint duális formában folyik majd. Utóbbi 2015-től a magyar felsőoktatásban is hivatalossá válik. Az alapképzési szak tanterve, illetve tantárgyi programja illeszkedik a magyarországi műszaki képzési terület gépészmérnöki alapszakja alapozó és szakmai törzsanyagához, kiegészítve gépgyártástechnológiai szakmai ismeretekkel.

A gépészmérnöki BSc képzés tartalmát természettudományi alapismeretek (matematika, kémia, fizika, mechanika), gazdaságtani és humán ismeretek (mikro- és makroökonómia, menedzsment és vállalatgazdaságtan, jog stb.), szakmai ismeretek (anyagszerkezettan és anyagvizsgálat, gépelemek, gépszerkesztés, fémek technológiája, gépgyártástechnológia, irányítástechnika, forgácsolások, hidraulika, pneumatika, robottechnika stb.) és szabadon választható tárgyak alkotják. A tanulmányokat szakdolgozat készítés zárja.

A gépészmérnöki BSc képzésre felvételt nyert hallgatókat jól felkészült, külföldi egyetemi tapasztalatokkal is rendelkező oktatók tanítják majd. Az oktatók a tananyagot – főképpen a műszaki tárgyak esetében, ahol a technológiai fejlődés rövid idő alatt is jelentős – minden évben a legújabb kutatási, state-of-the-art, eredményekkel egészítik ki, hogy a végzett gépészmérnökök versenyképes tudással rendelkezve lépjenek az iparba, vagy folytassák tanulmányaikat.

Az oktatás során a hangsúly a modern gyártástechnológiai- és tervezési eljárásokon lesz. A hallgatók megismerik a ma minden iparvállalatnál alkalmazott, számítógéppel támogatott tervezést, illetve gyártást (Computer Aided Design /CAD/, Computer Aided Manufacturing /CAM/), a folyamatot a gyártmány megtervezésétől kezdve a konkrét megvalósításig követve. Természetesen a hallgatók más típusú kompetenciák kialakítására is specializálódhatnak. Többek között lehetőség van áramlástani, biomechanikai, tribológiai jellegű kutatásokba is bekapcsolódni, mely kutatásokat – az intézeti kapcsolatok révén – nemzetközi kutatóműhelyekben is folytathatnak. Az ilyen kutatási programban sikeresen részt vevő hallgatók alkalmassá válhatnak mesteri oklevél, illetve doktori fokozat megszerzésére is. A Műszaki Intézet nemzetközi kapcsolatai lehetővé teszik a különféle csereprogramokban való részvételt is.

 

A duális képzés városa, Szombathely

Szombathely, a 2000 éves város ókori alapítása óta a Nyugat-Dunántúl egyik fontos közlekedési, kereskedelmi, kulturális és egyetemi központja. Az ókori Savaria, Szent Mártonnak a szülővárosa – Szombathely építészeti örökségeivel, a közösségi élet sokszínű színtereivel, a fiatalok számára vonzó programjaival és pezsgő egyetemi életével, erős gazdasági potenciájával méltó a „Nyugat királynője” címre.

Hogy mitől vonzó? Jelentős nemzetközi sportesemények kerülnek megrendezésre évente, a teljesség igénye nélkül: Vasi Vasember, Birkózó Magyar Nagydíj, Tornász Grand Pix verseny, Falco, Haladás meccsek, Viktoria Fc Szombathely, Savaria Táncverseny, Savaria Női Röplabdaverseny, és 2015-ben Szombathelyen kerül megszervezésre a női kosárlabda EB is. 2007. óta a Weöres Sándor színház fiatal színészgárdája várja színesebbnél színesebb előadásaival és programjaival látogatóit, 2011. óta pedig az Iseumi Szabadtéri Játékoknak ad otthon a felújított római kori Isis szentély. A Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 10 éves múltra tekint vissza, amikor is a város különböző pontjain hazai és szomszédos országok vezető jazz, ill. blues együttesei lépnek fel, európai és világsztárok részvételével. Az évente megrendezésre kerülő többnapos Savaria Történelmi Karnevál pezsdíti fel leginkább a város apraját - nagyját, Közép-Európa legnagyobb jelmezes ünnepe alkalmával az egész város korhű jelmezben egy nagy karneváli fogataggá változik, ahol mindenki talál magának kedvére valót: koncertek, bemutatók, rabszolgavásár, felvonulások, vásári hangulat tölti be a nappalokat, majd este átveszi a főszerepet a borok utcája. A felsorolás hosszas (Szent György napi vásár, herényi virágút, sárkányhajó fesztivál a nyár folyamán, Szent Márton fesztivál novemberben stb.), ezért érdemes mindent személyesen, diákként átélni és megtapasztalni! A város vár, gyere, tanulj Szombathelyen!!!

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

Autoliv Kft. AMES Hungária Lft. IMS Connector Systems Kft.MAM-Hungária Kft.ROTO Elzett Certa Kft.SCHOTT Hungary Kft.Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.Uniriv Kft.BPW-Hungária Kft.Aptiv Services Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. Schaeffler Savaria Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara