1
Hírek

Technikai váltást, gazdaságosabb termelést tervez az Opel francia tulajdonosa

2017. december 1.Forrás: Opel Media
Szerző: Lendvai Emil

Augusztusban tulajdonost váltott az Opel, a General Motorstól a francia PSA csoport tulajdonába került. Az új tulajdonos vezetősége november 9-én, Rüsselsheimben tette közzé koncepcióját, a PACE! stratégiai tervet, amely jövedelmezőbb gazdálkodásról, technikai váltásról, és arról is szól, hogy Európában nem terveznek gyárbezárásokat. A 38 ezer munkavállalót foglalkoztató multinacionális cégnek az Opel Szentgotthárd Kft. is része.

Michael Lohscheller, az Opel Automobile GmbH vezérigazgatója a sajtótájékoztatón jelentette be a pénzügyi hátteret helyreállító, valamint a fenntartható versenyképességet és növekedést javító PACE! stratégiai tervet. Valamennyi PACE! kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy az autós üzletág 2020-ig a 2 százalékos, 2026-ig 6 százalékos árbevétel-arányos bevételt érjen el. Az erőforrások közös kihasználása évente 1,1 milliárd eurónyi szinergiát (értsd: együttes hatást) szabadít fel 2020-ra, és 1,7 milliárdot 2026-ra. Mindegyik lépés elősegíti az Opel/Vauxhall nullszaldós határának leszállítását évi 800 ezer járműre, előnytelen körülmények között is nyereséges üzleti modellt hozva létre.

A Groupe PSA technológiáihoz való teljes körű hozzáférésnek köszönhetően, az Opel/Vauxhall európai vezető szerepet fog játszani a CO2 csökkentés területén. 2024-re valamennyi európai személyautó-sorozata elektromos hajtást kap – a kínálatban lesz tisztán akkumulátoros-, valamint konnektoros hibrid is, hatékony belsőégésű motorral kiegészítve. 2020-ra négy villanyautó modellt visz piacra az Opel/Vauxhall, közöttük lesz a Grandland X plug in hybrid, és az új generációs Corsa tisztán villanyautós változata is. 2020-ra a vállalat megerősíti versenyképességét azzal is, hogy autónként 700 euróval csökkenti a költségeket. A kutatás-fejlesztés és a tőkeberuházás 2020-ig előirányzott optimalizálása az autóértékesítési árbevétel, a gyártás és az adminisztráció 7-8 százalékánál, valamint 1,2 milliárd euró működő tőke felszabadítása 2022-ig szintén hozzájárul a szinergiák kihasználásához. A gyártóüzemek jobb versenyképessége javítani fogja a kihasználtságot a következő évtizedben. Valamennyi Opel/Vauxhall üzemben gyártják majd a Groupe PSA által fejlesztett CMP és EMP2 padlóvázán alapuló modelleket. Az új hajtóművek gyártási helyének kijelölése az Opel/Vauxhall üzemekben párhuzamosan történik majd az átállással a GM motorjairól és sebességváltóiról a Groupe PSA gyártmányaira.

– A PACE! felszabadítja teljes potenciálunkat. Ez a terv döntő jelentőségű a vállalat szempontjából, amely képes megvédeni alkalmazottainkat kedvezőtlen gazdasági körülmények között is, s amely fenntartható, nyereséges, globális villanyautós céggé teszi az Opel/Vauxhallt. Így lesz biztos a jövőnk, mi pedig az ismert német kiválósággal járulunk hozzá a Groupe PSA fejlődéséhez. A tervek megvalósítása máris beindult, valamennyi csapatunk, munkatársunk eltökélt, hogy elérje a kitűzött célokat – hangsúlyozta Michael Lohscheller, az Opel elnök-vezérigazgatója. – A tervet azzal a világos szándékkal állítottuk össze, hogy megőrizzük valamennyi gyártóüzemünket, és tartózkodjunk a kényszerű leépítésektől Európában. A munka-költségek szükséges és fenntartható csökkentését átgondolt intézkedésekkel kell elérni, például innovatív munkaidő-koncepciókkal, önkéntes programokkal, vagy előrehozott nyugdíjazásokkal. Valamennyi új Opel/Vauxhall járművet Rüsselsheimben tervezzük, amely a teljes Groupe PSA globális kompetenciaközpontjává alakul át.

Az Opel/Vauxhall az eredetileg vártnál gyorsabban áll át a Groupe PSA hatékony és flexibilis járműkonstrukcióira. 2024-től kezdve valamennyi Opel/Vauxhall személyautó közös Groupe PSA padlóvázra épül. A következő ilyen járművek: a Combo 2018-ban, illetve a bestseller Corsa új generációja, 2019-ben. Ez az irányvonal folytatódik évente egy nagyobb járműbemutatóval. Valamennyi karosszéria-változatot, beleértve kilenc új modellt hoz ki az Opel/Vauxhall 2020-ig. Továbbá az Opel húsz új exportpiacra lép be 2022-ig, majd középtávon globálisan megvizsgál egyéb nyereséges exportlehetőségeket is. A pénzügyileg attraktív könnyű-haszonjármű üzletág

növekedésének elősegítésére az Opel/Vauxhall új modelleket hoz ki, és új piacokon jelenik meg, azzal a céllal, hogy 2017-től 2020-ig 25 százalékkal fokozza a könnyű haszonjárművek értékesítését. A PACE! programot az Opel/Vauxhall azzal a céllal alkotta meg, hogy már rövidtávon is növelje a cég teljesítményét, valamennyi alkalmazottjának a javára.

Információnk szerint, a vezérigazgatói tájékoztató után a szentgotthárdi gyárban is tájékoztatták az alkalmazottakat az elhangzottakról. Szerettünk volna az Opel Szentgotthárd Kft-t érintó változásokról is információt szerezni, de azt a tájékoztatást kaptuk, hogy egyelőre nem tudják kiegészíteni a Rüsselsheimben közreadott információt.

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
151618192021
22232425262728
293031

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

BPW-Hungária Kft.Aptiv Services Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. Schaeffler Savaria Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara