1
Hírek

Megtörtént a Dél-Vasi Paktum megállapodás ünnepélyes aláírása

2017. április 3.
Megtörtént a Dél-Vasi Paktum megállapodás ünnepélyes aláírása

A TOP-5.1.2-15-VS1-2016 konstrukció keretében Vasvár Város Önkormányzata által vezetett konzorcium támogatást nyert a három járást – Vasvári, Körmendi, Szentgotthárdi – lefedő "Dél-Vas Megyei Gazdaság- és Foglalkoztatás-fejlesztési együttműködés a helyi gazdaságfejlesztés szolgálatában" létrehozására és működtetésére. 

Vasvár Város a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi foglalkoztatási együttműködések” tárgyú felhívására TOP-5.1.2-15 kódszámú pályázati felhívás keretében 614 millió Ft összegű támogatást nyert.  A projekt céljai: a Dél-Vas Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása, munkaerő-kereslet és kínálat összehangolása, szektorok közötti, konkrét igényekre alapuló együttműködés, képzések és munkaerő-igények összehangolása, az álláskeresők képzése, munkához jutásuk előkészítése, s ennek érdekében a figyelemfelkeltés a minél szélesebb nyilvánosság bevonása, az információáramlás javítása.

A munka az embert életre kelti - Csaknem négyszáz munkavállalót vonhatnak be a programba

Hátrányos helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeit növeli az az együttműködés, melyet a napokban írtak alá a dél-vasi városok vezetői, a gazdasági, a felnőttoktatási és a civil szféra képviselői. A több mint 600 millió forintot egy európai uniós program biztosítja a térségek számára. A vasvári, körmendi és szentgotthárdi járásban működő cégek munkaerőigényét felmérik, az adatokat összegzik, ennek alapján indítanak képzéseket munkakeresőknek, kínálnak foglalkoztatási támogatásokat a munkaadóknak. Így találhatja meg a jelenlegi munkaerőhiány kezelésére a program a megfelelő választ. A cél a rejtett munkaerő-tartalékok felkutatása és ha lehet, a külföldön dolgozók hazahívása a projekt anyagi eszközeivel.

Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere az aláírási ünnepségen hozzászólásában kiemelte a paktum együttműködésben rejlő lehetőségeket, az összefogás hasznát mind globálisan, mind az egyes települések szempontjából. Szentgotthárdi városvezetőként a határ menti település munkaerő piaci igényeinek szempontjaiból közelítette meg a paktum program jelentőségét. Elismerte, hogy lépni kellett a foglalkoztatás ügyében, a megyében is. Szentgotthárd pedig még jobban ki van téve Nyugat felé történő munkaerő- elvonásnak, vándorlásnak. Egy felmérés eredményeit ismertette, melyet egy helyi cég végzett külföldi munkavállalók körében. A főleg Ausztriában dolgozó munkavállalók zöme úgy válaszolt a kérdőívben, hogy ha végzettségének megfelelő munkát találna, kapna itthon, akkor az osztrák bér hetven százalékáért helyben maradna. Szentgotthárd polgármestere azzal folytatta: a városra mindig is jellemző volt, hogy jelentős iparral rendelkezett. Az egykori Selyemgyár, a Kaszagyár és különböző fémes és könnyűipari cégek magasan kvalifikált munkavállalókkal dolgoztak. A szakképzett emberek száma tehát nagy a városban, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek a szakmák, a szakmák zöme időközben elavult. A városvezető véleménye az, hogy   paktum segítségével, átképzésekkel fontos, mozdítható munkavállalói réteg lenne aktivizálható újra. Főleg, ha lakhatási-, útiköltség-, bér és járuléktámogatás is járna foglakoztatásuk mellé, melyre jogosultak lehetnek a paktumkritériumok szerint. Huszár Gábor kiemelte újra: Emellett azonban a nem itthon dolgozó, de helyben élők visszavonzása lehet nagy kihívás és feladat a paktum számára. A közfoglalkoztatásról is beszélt, mely jó lépcsője volt a munkaerő gazdálkodásnak, de nem végleges megoldás. Az igazi eredmény az lehet majd, ha a közfoglalkoztatottakat és a többi célcsoportot átképezve végül kvalifikált munkaerő kopogtat a program segítségével a munkáltatók ajtaján.

Csaknem negyven Dél-vasi szervezet, önkormányzat, gazdasági szereplő, valamint az oktatási és civil szféra képviselői alakítottak tehát foglalkoztatási partnerséget, Vasvár konzorciumi vezetésével.

Az együttműködési megállapodást 2017. március 24-én írták alá ünnepélyes keretek közt a Dél-vasi városok, járási kormányhivatalok, települések, cégek vezetői mellett a megyei önkormányzat is képviseltette magát, akik konzorciumi partnerként segítik a munkát.  

Dr. Kondora Bálint a megyei közgyűlés alelnöke azt mondta: A megyei programok, így a Dél-vasi célja, hogy minél nagyobb nyilvánosság előtt, minél több partnerhez juthasson el a hátrányos helyzetű csoportok segítését célzó szándék. A megyei vezető hozzátette: Utolsóként a Dél-vasiak megállapodása született meg. A foglalkoztatási programok egymást erősítve működhetnek. Úgy fogalmazott: Az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy a jelenlegi munkaerőhiányra is megtalálják a foglalkoztatási programok a megfelelő választ. Fel kell kutatni a rejtett munkaerő-tartalékokat. A garancia erre a paktum szakembergárdája, a partneri hozzáállás a résztvevők közt és az, hogy soha ennyi pénz és eszköz nem volt még Magyarországon a foglalkoztatási programokra. Az alelnök ígéretet tett arra, hogy a csaknem négy éves projektidő alatt a megyei önkormányzat konstruktív, innovatív partnere lesz a paktumnak.

A projekt ünnepélyes aláírása előtt mások mellett V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is beszélt a program jelentőségéről. Kijelentette: A foglalkoztatási partnerség sok embernek fog hitet adni, hogy rá is szükség van, az aláírás pedig nagy visszhangot kelt majd a térségben. A TOP program egyik célja ugyanis épp az, hogy felpezsdítse a munkaerőpiacot. Elmondta: A projekt a fejlettségbeli különbözőségeket mérsékli, megyén belül is.  Ez az oka, hogy Vasvár lett a kedvezményezett, ugyanis több gazdasági, munkaerő-piaci mutató is a leghátrányosabbak közé sorolja a térséget.

A program nem szűkül le a Hegyhátra. Három járás összefogásában lehet sikeres. A paktumprojekt az államtitkár szerint kereslet vezérelt program lesz. Az önkormányzatok közvetítők szerepet vállalnak, a paktumhoz csatlakozó cégek pedig meghatározhatják munkaerő igényeiket. A kormányhivatalok munkaerő piaci képzéssel, támogatással segítik a programot. V. Németh Zsolt azzal zárta beszédét. A projekt a Dél-vasi régió fejlesztéséhez járul hozzá, az egész térség sikerét hozhatja. Egy mondásra utalt, miszerint a munka az embert életre kelti. Erre hivatkozva kívánt minél több munkához jutott, elégedett embert, munkavállalót az együttműködő önkormányzati, munkaadói és civil szférának.   

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

BPW-Hungária Kft.Delphi Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara