1

Aktuális állásajánlatok

további állásajánlatok
Mérnök képzés

Tájékoztató - Duális gépészmérnöki BSc képzés Szombathelyen

2014. október 29.

A duális képzés jellegzetességei

A duális jellegű képzési forma bevezetésének elsődleges célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. A képzés egy hagyományos, esetünkben gépészmérnök BSc képzésre épülve, annak szakmai gyakorlati hátterét újragondolva valósul meg. Az országosan is újszerű képzésben a hallgatók a hagyományos gépészmérnök BSc képzés ismereteinek Karunkon történő elsajátítása mellett, hogy megfelelő gyakorlatot szerezzenek szakmájukban, gyakorlati és elméleti tudásukat is bővítik a partner vállalatainknál tematikusan szervezett szakmai gyakorlatuk során. A képzést a hagyományos BSc képzéseknél lényegesen hosszabb, összesen 24 hét/tanév vállalati gyakorlat, valamint a partnervállalatok és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi. Az így kialakított képzési rendszerben olyan versenyképes, biztos szakmai alapokkal rendelkező és a jelenlévő legújabb technológiákat készség szinten ismerő munkavállaló kerül ki az egyetemről, aki azonnal – több hónapos vagy akár többéves továbbképzés és további anyagi ráfordítás nélkül is –, képes hatékonyan a munka világába lépni.

Miért jó duális hallgatónak lenni?

  • a duális hallgató már egyetemi évei alatt vállalati gyakorlatot szerez;

  • a duális hallgató legjobb gyakorlati szakemberektől tanul és a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismeri meg;

  • a duális hallgató azért, hogy gyakorlati szakmai ismereteit e keretek között elmélyíti havi juttatást kap a vele szerződő cégtől;

  • a duális hallgatót ha a folyamatos mérések során jól teljesít biztos állásajánlat várja végzéskor.

Miért kihívás duális hallgatónak lenni?

  • a duális hallgatótól a vele szerződő partnervállalat elvárja a motiváltságot, fegyelmezettséget, tanulni és teljesíteni akarást, a mintatanterv szerinti haladást, vagyis azt, hogy minden tantárgyat akkor teljesítsen és sikeresen, amikor az a tantervben szerepel.

  • a duális hallgató időbeosztása szorosabb, nincsenek hosszú „vakációk”, a hosszabb vállalati gyakorlat miatt szabadsága egy évben mindössze 4 hét.

 

A gépészmérnöki BSc képzés tartalma

A gépészmérnöki BSc képzés hagyományos, valamint duális formában folyik majd. Utóbbi 2015-től a magyar felsőoktatásban is hivatalossá válik. Az alapképzési szak tanterve, illetve tantárgyi programja illeszkedik a magyarországi műszaki képzési terület gépészmérnöki alapszakja alapozó és szakmai törzsanyagához, kiegészítve gépgyártástechnológiai szakmai ismeretekkel.

A gépészmérnöki BSc képzés tartalmát természettudományi alapismeretek (matematika, kémia, fizika, mechanika), gazdaságtani és humán ismeretek (mikro- és makroökonómia, menedzsment és vállalatgazdaságtan, jog stb.), szakmai ismeretek (anyagszerkezettan és anyagvizsgálat, gépelemek, gépszerkesztés, fémek technológiája, gépgyártástechnológia, irányítástechnika, forgácsolások, hidraulika, pneumatika, robottechnika stb.) és szabadon választható tárgyak alkotják. A tanulmányokat szakdolgozat készítés zárja.

A gépészmérnöki BSc képzésre felvételt nyert hallgatókat jól felkészült, külföldi egyetemi tapasztalatokkal is rendelkező oktatók tanítják majd. Az oktatók a tananyagot – főképpen a műszaki tárgyak esetében, ahol a technológiai fejlődés rövid idő alatt is jelentős – minden évben a legújabb kutatási, state-of-the-art, eredményekkel egészítik ki, hogy a végzett gépészmérnökök versenyképes tudással rendelkezve lépjenek az iparba, vagy folytassák tanulmányaikat.

Az oktatás során a hangsúly a modern gyártástechnológiai- és tervezési eljárásokon lesz. A hallgatók megismerik a ma minden iparvállalatnál alkalmazott, számítógéppel támogatott tervezést, illetve gyártást (Computer Aided Design /CAD/, Computer Aided Manufacturing /CAM/), a folyamatot a gyártmány megtervezésétől kezdve a konkrét megvalósításig követve. Természetesen a hallgatók más típusú kompetenciák kialakítására is specializálódhatnak. Többek között lehetőség van áramlástani, biomechanikai, tribológiai jellegű kutatásokba is bekapcsolódni, mely kutatásokat – az intézeti kapcsolatok révén – nemzetközi kutatóműhelyekben is folytathatnak. Az ilyen kutatási programban sikeresen részt vevő hallgatók alkalmassá válhatnak mesteri oklevél, illetve doktori fokozat megszerzésére is. A Műszaki Intézet nemzetközi kapcsolatai lehetővé teszik a különféle csereprogramokban való részvételt is.

 

A duális képzés városa, Szombathely

Szombathely, a 2000 éves város ókori alapítása óta a Nyugat-Dunántúl egyik fontos közlekedési, kereskedelmi, kulturális és egyetemi központja. Az ókori Savaria, Szent Mártonnak a szülővárosa – Szombathely építészeti örökségeivel, a közösségi élet sokszínű színtereivel, a fiatalok számára vonzó programjaival és pezsgő egyetemi életével, erős gazdasági potenciájával méltó a „Nyugat királynője” címre.

Hogy mitől vonzó? Jelentős nemzetközi sportesemények kerülnek megrendezésre évente, a teljesség igénye nélkül: Vasi Vasember, Birkózó Magyar Nagydíj, Tornász Grand Pix verseny, Falco, Haladás meccsek, Viktoria Fc Szombathely, Savaria Táncverseny, Savaria Női Röplabdaverseny, és 2015-ben Szombathelyen kerül megszervezésre a női kosárlabda EB is. 2007. óta a Weöres Sándor színház fiatal színészgárdája várja színesebbnél színesebb előadásaival és programjaival látogatóit, 2011. óta pedig az Iseumi Szabadtéri Játékoknak ad otthon a felújított római kori Isis szentély. A Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor 10 éves múltra tekint vissza, amikor is a város különböző pontjain hazai és szomszédos országok vezető jazz, ill. blues együttesei lépnek fel, európai és világsztárok részvételével. Az évente megrendezésre kerülő többnapos Savaria Történelmi Karnevál pezsdíti fel leginkább a város apraját - nagyját, Közép-Európa legnagyobb jelmezes ünnepe alkalmával az egész város korhű jelmezben egy nagy karneváli fogataggá változik, ahol mindenki talál magának kedvére valót: koncertek, bemutatók, rabszolgavásár, felvonulások, vásári hangulat tölti be a nappalokat, majd este átveszi a főszerepet a borok utcája. A felsorolás hosszas (Szent György napi vásár, herényi virágút, sárkányhajó fesztivál a nyár folyamán, Szent Márton fesztivál novemberben stb.), ezért érdemes mindent személyesen, diákként átélni és megtapasztalni! A város vár, gyere, tanulj Szombathelyen!!!

vissza

Dokumentumkezelő

Belépés

Rendezvénynaptár

HKSzeCsPSzoV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Hírlevél

Amennyiben érdekli hírlevelünk, kérjük adja meg az adatait.

Partnerek

BPW-Hungária Kft.Aptiv Services Hungary Kft.EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.iQor Global Services Hungary Kft. Schaeffler Savaria Kft. OPEL Szentgotthárd Kft. Nagykanizsa Megyei Jogú Város ÖnkormányzataNyugat-magyarországi Egyetem, Faipari Mérnöki Kar (NymE FMK) / Savaria Egyetemi Központ, Természettudományi Kar (NyME SEK TTK)Szentgotthárd Város ÖnkormányzataSzombathely Megyei Jogú Város Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara